Főoldal E-mail

Aktualitások

VILÁGJÁRÁS CSÓKA GÉZÁVAL az online térben! 8.rész

2021.06.01.

 

VILÁGJÁRÁS CSÓKA GÉZÁVAL az online térben! 8.rész: Kína és a Sixtus-kápolna, valamint három híres római bazilika megtekintése a technika segítségével.


 

 Kedves Barátom, Ismerősöm…

 

 

Két küldeményt továbbítok, a szokásos képes levelet és egy csatolmányt négy római nevezetességről. Ez utóbbiban semmi érdemem sincs, idegen toll, kaptam, tetszik, tovább küldöm.

 

Kezdem a saját tollakkal.

 

https://photos.app.goo.gl/TFaM7vyMrfnFGmh9A

KIEGÉSZÍTŐ INFORMÁCIÓ: A bevezető elolvasása után a hosszú, kék színű linkre kell kattintani, majd kinagyítani a megjelenő képek közül az elsőt. 

A Kőerdő egy 5 négyzetkilométeres nemzeti park, a Világörökség része. tele csodálatos kőalakzatokkal. Kialakulása a szokásos: szárazra került a tengerfenék és a különböző kőzeteket másképp, néha teljesen elkoptatta a víz, szél, fagy, eső...

A Scenic area közepén van egy tér, ahol sok emléktárgyból válogathatunk, lehet venni csipszet, édességet, italokat is.

 

A bejárattól idáig, meg néhány további, aszfaltozott utacskán nyitott mikrobuszok járnak. Hogy fölhívják magukra a figyelmet, hangszórójukból skót dudán az Auld Lang Syne dallamát hallhatjuk. Igazi kínai, talán a környékbeli naxi lakosság zenéje. Robert Burns versére szerkesztett keringő, nálunk a

                  Jutmé-geszed-beKed-vesem

                  Abol-dogif-juság ?                               kezdetű dal formájában ismert.

 

Nyilvánvalóan elitista útikönyvem bírálta, hogy az eredendően kősivatag felét talajjal, majd fűvel borították, öntözik, igazi fás, virágos park lett, kis tavakkal.

A látogatók 90%-a csak a kis téren és annak 100 méteres környezetében mozog. Megjönnek busszal, kapnak 2 órát, nem futja többre.

A tér mellett van egy kilátó, onnan megmutatnak több érdekes alakú, névvel ellátott csúcsot. A névadó tudományukat mindig megcsodáltam, én nemhogy kitalálni, legtöbbször fölismerni sem tudtam. Ez nem gátolt abban, hogy egy idő után  mindenféle neveket találtam ki a nagy minták alapján. A téren a naxi nemzetiség idősebb tagjai 20 percenként 35 mp-es táncot mutattak be. Az Urak közben gitároztak is, de ami leginkább tetszett, a Hölgyek egyik figurája: kicsit előre dőlve, sarkukat magasra fölvágva gyors helyben futást végeztek.

 

Ha innen 100 méteren túlra mentem, ott nagy volt a nyugalom. Délután 45 percig hevertem a sziklák közötti ösvényen, senki sem zavart.

Mivel tetszett a hely, meg föltételeztem, hogy a „3 napi átlagfizetés” árban egy sátrazás is benne foglaltatik, hamar eldöntöttem, hogy itt alszom.

A terület rendkívül tiszta, ezt a Szent hegyről is kellett volna mondani.

A képeknek csak 2/3-át küldöm most, ez is egy nagy ritkítás eredménye. Ráértem, szép volt, fotózgattam. A hiányzó harmadot egy későbbi levélhez, Guiyang-hoz csatolom. Így jut időd a római csodák nézegetésére is.

 

Mit látunk a képeken?

 

1-4 A megállótól a Park bejáratáig néhány mutatós szikla

 

5-végig: Kőerdő Nemzeti Park.

       Körülbelül az 50. képen egy fánkkal mutatkozom. Eltartható szendvics, konzerv nincs forgalomban, ezért mindig linzert, lepényt, fánkot vittem magammal. Ehhez lehetett nagyszerű körtét, banánt, narancsot venni. Fogytam ehhez illően.

Újabb 20 kép után föltűnnek a naxi táncosok. Újabb 20 sziklás kép után rizsföld, dolgozók. Itt lehetett besunnyogni a területre.

 

Ezután elmentem a legtávolabbi végre, amit Gombás-nak neveznek. Sok a gombát formázó alakzat. A kora esti fényben nagyon tetszettek, ezért itt maradtam volna éjszakára (mert a szép környezet beleszámít a pihenés értékébe). Sajnos, arra jött egy korlátozott értelemmel élő fiatal gazda. Sokat beszélt hozzám, nem értettem, így aludni inkább visszajöttem az erdő sűrűjébe.

 

Amint meglátod a "Felkelő hold pavilonját" a sziklák fölött, onnan a 2-3. képen ott a sátram.  A park zárásától nyitásáig nem járkáltam fölöslegesen. Illatos széna, sok madár és mókus szórakoztatott, meg volt mit kipihennem is.

Másnap délig még egy nagyot sétáltam, a képeket később elküldöm. A Kőerdő szerencsés választás volt.

 

Amikor kimentem és a 2 km-re levő megálló felé tartottam, mutatós ifjú pár (egy fiú meg egy lány) jött szembe, kérdésük volt.

Hol lehet jegy nélkül bejutni a parkba?

A rizsföldhöz vezető hátsó ösvényt ajánlottam. Szerény angol megnyilatkozásuk miatt franciának néztem őket. Később, ide vagy 3 000 km-re találkoztunk, baráti nép gyermekei. Majd ott. Csak az aggódás végett: jegy nélkül járták be az erdőt.

 

Pár szó a csatolt küldeményről.

 

Megnyitod, le van írva a teendő. Annyit teszek hozzá, hogy

 

-A Sixtus kápolnában 50 éve középen széles padokra lehetett leülni, onnan, pihengetve csodálhattuk a képeket, a mennyezetet. Mostanában akkora a tömeg, hogy helyet változtatni csak akkor lehet, ha egy busz közönsége hirtelen megindul a kijárat felé. Ők törik az utat. Kiáltoznak az őrök, hogy ne fényképezzünk, a levegő fülledt, elhasznált. Ebben a formában többet látsz, mintha ott állnál.

-A falon kívüli Szent Pál székesegyház 1500 éves lenne, ha 1820-ban egy földrengés nem rombolja le teljesen. Sajnos, így minden megfiatalodott benne és ettől a körülménytől, bármennyire is szeretnénk, nem bírjuk függetleníteni magunkat. Itt félórát is sétálhatsz, senkivel sem találkozol.

A Sixtus-kápolna és három híres római bazilika megtekintése a technika segítségével.

Amint megnyitja, a kép alján találja a mozgatás lépéseit. A + a kép nagyítására, a – kicsinyítésére. szolgál .A kis nyilakra kattintva mozoghat jobbra-balra, föl-le..

Olyan részleteket is láthat, amelyeket saját szemmel, félhomályos templomi térben aligha!


1. Sixtus-kápolna

www.vatican.va/various/cappelle/sistina_vr/index.html


2. Szent Péter bazilika
www.vatican.va/various/basiliche/san_pietro/vr_tour/index-en.html


3. Szent Pál bazilika a falakon kívül
www.vatican.va/various/basiliche/san_paolo/vr_tour/index-it.html


4. Lateráni San Giovanni-bazilika

www.vatican.va/various/basiliche/san_giovanni/vr_tour/index-en.html